Bir Sanat Akımı: Pop-Art


1950' lerde başlayan Pop Art akımı, sanat akımlarına bir başkaldırı olarak gelişmiştir. Soyut dışavurumculuğa tepki olarak doğar. Pop Art klasik sanat içi bir başkaldırıdır. Popüler Sanatın açılımıdır. Toplumsal konulara eleştirel bakış açısıyla yaklaşmıştır aynı zamanda övgüde bulunduğu da olmuştur.

Pop Art, ilk olarak Amerika ve İngitere de görülmeye başlamıştır. Pop Art'ın öncülerinden olan Andy Warhol bu alanda önemli örnekler vermiştir. Amerikalı film yapımcısı ve ressam olan Warhol; seri üretim nesnelerini sanatında sıkça kullanmıştır.

                                                           
                                                           Drag Queen, 1975

Warhol’un, takma adı Drella idi. Dracula ve Cindirella’nın karışımı olan bu öteki benliğini, bir drag queen olarak resmetmiş.



                                 Campbell’s Soup Cans (Campbell’in Çorba Konserveleri), 1962


Warhol, sanatında seri üretim ve seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıyordu. Ünlü Campbell Çorba Konserveleri reklam çalışmasında da bu tarzı kullanmıştır. 1962 yılında yaptığı bu eserinde Campbell Çorba Konservesi’nin 32 farklı versiyonuna yer vermiştir.



                                                           Grevy’s Zebra Year, 1983


Warhol'un yabı sıra Amerikalı Roy Lichtenstein eserleri de günümüzde popülaritesini korumakta. Lichtenstein yarattığı eserlerde çizgi roman öğeleri kullanılmasıyla bilinir.


                                                      Roy Lichtenstein – Whaam!, 1963

Eski dönem kanvas tablolar ve duvar stickerları ile başlayan akım günümüzde kumaşlar aksesuarlar ile de beğeni kazanmıştır. Şu an pek çok alanda karşımıza çıkan akım son 2-3 yılda tekrar eski popülerliğini kazanmıştır. Son dönemlerde paravanlar, ayakkabılar, aksesuarlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Pop Art akımında dik başlılık, dünyaya farklı bir bakış açısı yaratmak istenmiştir. Hayatın bir eleştirisel eğlencesi olduğunu gösteren pop-art akımının yarattığı sanat ve dekorasyon dikkate değerdir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.